dimarts

RESSUM DEL TEMA 2

El relleu d’Espanya és el conjunt d’accidents geogràfics d’Espanya. Està caracteritzat per una gran varietat de paisatges fruit de la presència del mar envoltant la península, les cadenes muntanyoses i les planes que formen la regió.
El territori d’Espanya es distribueix entre la península Ibèrica (representa el 97,5% del territori nacional), els arxipèlags balear i canari, les ciutats de Ceuta i Melilla al nord d’Àfrica.



Les grans unitats del relleu espanyol

El relleu espanyol s’agrupa en tres grans unitats:
Unitats interiors:
  • La Meseta, una gran plana situada al centre de la Península Ibèrica. Dividida en dues parts pel Sistema Central:Submeseta Nord i Submeseta Sud.
  • Serralades interiors que envolten la Meseta: Muntanyes de Toledomuntanyes de LleóSerralada CantàbticaSistema Ibèric i Sierra Morena.
Unitats exteriors que envolten la Meseta:
  • Serralades i muntanyes exteriors: Massís GalaicMuntanyes Basquesels PirineusSerralades Litorals Catalanes i Serralades Bètiques.
  • Depressions: la de l’Ebre i la del Guadalquivir.
Unitats de relleu insular, formades per dos arxipèlags:
  • Illes balears, arxipèlag format per 5 illes, situat al mar Mediterrani.
  • Illes Canàries, arxipèlag format per 7 illes i alguns illots, situat a l’oceà Atlàntic. Aquí trobem el pic més alt d’Espanya, el Teide, amb 3.718m d’altura.
Per més informació, podeu visitar aquesta pàgina web, és molt interessant i us pot servir d’ajuda per repassar o ampliar informació.